free site maker

Seo Οδηγός για Προχωρημένους

Μέρος 2ο

Αυξημένες μετατροπές και υψηλότερη βαθμολογία της ιστοσελίδα σας! 

Η ταχύτητα δεν είναι πλέον προαιρετική για κάθε ιστότοπο που θέλει να κατατάσσεται όσο το δυνατόν καλύτερα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Και δεν μιλάμε απλώς για την ταχύτητα σε desktop του ιστότοπού σας. Πλέον η έκδοση του ιστότοπού σας για κινητά θα βαθμολογείται και θα κατατάσσεται ανάλογα στα αποτελέσματα αναζήτησης κινητού.

Μπορεί να φαίνεται παλιό το γεγονός αυτό επειδή από τον Απρίλιο του 2015, η Google κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τις Οδηγίες για το κινητό με συστάσεις ώστε τα κινητά θα πρέπει να φορτώνουν μέσα σε 1 δευτερόλεπτο. Την εποχή εκείνη ήταν μια γελοία προσδοκία, μέχρι που η Google να ανακοίνωσε το AMP και είδαμε τι πραγματικά είχαν οι άνθρωποί της κατά νου.

Και επειδή το AMP δεν είναι για όλους, τα γρήγορα Mobile Sites θα ανταμείβονται τελικά με υψηλότερες βαθμολογίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου για ταχύτητα μπορεί να φανεί σαν μια δύσκολη και αποθαρρυντική αποστολή, αλλά αυτή η σειρά άρθρων σχεδιάστηκε ειδικά για να σας μεταφέρει στη διαδικασία βήμα προς βήμα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλή. Τώρα, αν δεν έχετε ήδη διαβάσει το πρώτο μέρος αυτής της σειράς άρθρων, τότε θα πρέπει να σταματήσετε εδώ και να το διαβάσετε. Το πρώτο μέρος καθορίζει τις ευκολότερες τεχνικές ώστε να βελτιωθεί γρήγορα ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας σας και είναι απολύτως το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε.

Τώρα, αν έχετε ήδη εφαρμόσει όλα αυτά, τότε σας αξίζουν συγχαρητήρια ! Είστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσετε στις πιο προηγμένες στρατηγικές, οι οποίες επίσης χρειάζονται να εφαρμοστούν εκεί που ο μέσος webmaster θα σταματήσει. Όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι αναγκαίο να ασχοληθείτε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη σημασία που τοποθετεί η Google έναν ιστότοπο γρήγορης φόρτωσης για την ικανοποίηση των χρηστών. Όποτε δηλώνουν δημοσίως ότι γίνεται μια αλλαγή του αλγόριθμου κατάταξης, μην το αγνοήσετε!

Το πλεονέκτημα και το κέρδος για σας θα είναι η βελτίωση των ποσοστών μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες

7 τρόποι για να βελτιώσετε το χρόνο φόρτωσης της σελίδας σας

1. Ενεργοποιήστε το Keep-Alive

Για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των αιτημάτων που δημιουργεί ένας περιηγητής, προκειμένου να κάνετε λήψη πόρων κατά την απόδοση μιας ιστοσελίδας, οι διακομιστές ιστού μπορούν να δημιουργήσουν μια κεφαλίδα Keep-Alive που ενημερώνει το πρόγραμμα περιήγησης να διατηρήσει ανοικτή τη σύνδεση. Αυτό είναι βασικά η διαδικασία όπου ο διακομιστής λέει στο πρόγραμμα περιήγησης "Μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερους από έναν πόρους κάθε φορά", κάτι που βελτιώνει σημαντικά το χρόνο φόρτωσης στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το Keep-Alive, επίσης γνωστό ως Συνεχής Σύνδεση, είναι συχνά ενεργοποιημένο από προεπιλογή στους περισσότερους διακομιστές, αλλά εάν δεν είναι ενεργοποιημένο - αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος φόρτωσης του ιστότοπού σας.

Mobirise

Κατά τη δοκιμή μιας διεύθυνσης URL χρησιμοποιώντας το webpagetest.org, η αναφορά θα σας πει εάν το Keep-Alive είναι απενεργοποιημένο βαθμολογόντας το χαρακτηριστικό με ένα κόκκινο D, ή εάν το Keep-Alive είναι ενεργοποιημένο, όπου θα λάβετε μια βαθμολογία Green A. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε εξετάζοντας τις κεφαλίδες απόκρισης διακομιστή χρησιμοποιώντας τον Αναλυτή Κεφαλίδων HTTP. Στο παράδειγμά μας παρακάτω, εάν το κείμενο που έχει επισημανθεί με κίτρινο που λέει "Keep-Alive" λείπει, τότε ο διακομιστής σας δεν το έχει ενεργοποιημένο.

Εάν χρησιμοποιείτε διακομιστή Apache, συνήθως μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Keep-Alive προσθέτοντας τον ακόλουθο κώδικα στο αρχείο .htaccess. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας πριν επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο!

<IfModule mod_headers.c>

Header set Connection keep-alive

</IfModule>

Μετά τη μεταφόρτωση του τροποποιημένου αρχείου .htaccess, χρησιμοποιήστε τον Αναλυτή Κεφαλίδων HTTP και αναζητήστε μια απάντηση κεφαλίδας διακομιστή όπως αυτή με τα έντονα γράμματα παρακάτω : 

HTTP/1.1 200 OK

Date: Mon, 26 Feb 2018 18:12:56 GMT

Server: Apache/2.4.29

Last-Modified: Mon, 26 Feb 2018 16:58:49 GMT

ETag: "14729-566206c90264e"

Accept-Ranges: bytes

Content-Length: 83753

Cache-Control: max-age=2592000

Expires: Mon, 26 Feb 2018 18:12:56 GMT

Vary: Accept-Encoding,Cookie,User-Agent

Connection: keep-alive

Pragma: public

Content-Type: text/html; charset=UTF-8

Μερικοί virtual servers δεν σας επιτρέπουν να ενεργοποιήσετε το Keep-Alive χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους. Αν συμβαίνει αυτό, επικοινωνήστε απευθείας με το τμήμα υποστήριξης και ζητήστε βοήθεια. Μερικές φορές έχουν ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπισουν. Εάν αρνηθούν, καλό θα είναι να σκεφτείτε για τη μετακίνηση του ιστοτόπου σας σε άλλο web server. 

Για εκείνους που χρησιμοποιούν διακομιστή των Windows κάντε κλικ εδώ για να μάθετε πω να ενεργοποιήστε το Keep Alive σε διακομιστές Windows. Αν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτές τις αλλαγές, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης του web hosting και ζητήστε βοήθεια για να ενεργοποιήσετε το Keep-Alive. Αξίζει τον κόπο.

2. Ενεργοποιήστε τη συμπίεση διακομιστή

Η συμπίεση των πόρων με gzip ή deflate μπορεί να μειώσει τον αριθμό των bytes που στέλνονται μέσω του δικτύου και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους χρόνους φόρτωσης σελίδας. Το Gzip είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος και μπορεί να μειώσει το μέγεθος της απάντησης κατά 70%!

Για τους διακομιστές Microsoft IIS 7, πρέπει να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση στον Διαχειριστή IIS, διαβάστε τη Ρύθμιση της συμπίεσης HTTP στο IIS 7.

Στον διακομιστή Apache για να ενεργοποιήσετε το Gzip προσθέστε τον ακόλουθο κώδικα στο αρχείο .htaccess: 

<ifModule mod_gzip.c>

mod_gzip_on Yes

mod_gzip_dechunk Yes

mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$

mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$

mod_gzip_item_include mime ^text/.*

mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*

mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*

mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*

</ifModule>

Αν χρησιμοποιείτε PHP ή / και PHP ενσωματωμένα σε σελίδες HTML, ίσως χρειαστεί να το συμπεριλάβετε στην κορυφή της σελίδας σας για να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση του Gzip. 

<?php if (substr_count($_SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip'))

ob_start("ob_gzhandler");

else ob_start();

?>

Οι χρήστες του WordPress το έχουν πιο εύκολο: απλώς εγκαταστήστε το W3 Total Cache Plugin, το οποίο περιλαμβάνει συμπίεση Gzip μαζί με το Caching.

3. Καθορίστε το σύνολο χαρακτήρων

Ο προσδιορισμός ενός συνόλου χαρακτήρων νωρίτερα για τα αρχεία HTML επιτρέπει στο πρόγραμμα περιήγησης να ξεκινήσει αμέσως την εκτέλεση δέσμης ενεργειών. Προσθέστε τον ακόλουθο κώδικα (εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το utf-8) στο τμήμα κεφαλής του εγγράφου, ιδανικά μετά την ετικέτα <HTML>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ίσως δείτε ένα πλεονέκτημα απόδοσης, ορίζοντας το σύνολο χαρακτήρων στις κεφαλίδες HTTP του διακομιστή σας αντί να χρησιμοποιήσετε τη ετικέτα στο έγγραφο (εκτός από).

Για να προσθέσετε το σύνολο χαρακτήρων UTF-8, προσθέστε τα ακόλουθα στο αρχείο .htaccess:

AddDefaultCharset utf-8

4. Αποφύγετε τις ανακατευθύνσεις

Οι ανακατευθύνσεις (redirects) URL είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην απόδοση των ιστοσελίδων, ειδικά για τις κινητές συσκευές, επειδή κάθε ανακατεύθυνση ενεργοποιεί ένα επιπλέον αίτημα HTTP. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας, αλλά και για άλλα στοιχεία, όπως εικόνες, αρχεία CSS και άλλα εξωτερικά αιτήματα. Αποφύγετε την αναφορά οποιασδήποτε διεύθυνσης URL που ανακατευθύνει σε άλλη διεύθυνση URL, αν είναι δυνατόν. Αποφύγετε επίσης να στοιβάζονται ανακατευθύνσεις. Πολλαπλές ανακατευθύνσεις θα ενισχύσουν σημαντικά την καθυστέρηση.

Κατά τη αλλαγή σε HTTPS, να είστε ιδιαίτερα ενήμεροι για τις ανακατευθύνσεις για μη ασφαλές περιεχόμενο στον ασφαλή διακομιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση ανακατεύθυνσης για όλα τα παλιά αρχεία ιστότοπων στην έκδοση HTTPS είναι μια μικρή βοήθεια και επιβραδύνει σοβαρά τον ιστότοπο. Ο σωστός τρόπος για τη μετεγκατάσταση του ιστότοπού σας στο HTTPS είναι η ενημέρωση όλων των πόρων στο νέο πρωτόκολλο.

5. Αποφύγετε τα Broken Links

Οι σπασμένες διευθύνσεις URL για στοιχεία στη σελίδα σας επιβραδύνουν επίσης το χρόνο φόρτωσης. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθείτε να φορτώσετε μια σπασμένη εικόνα, το αρχείο CSS, το αρχείο Javascript κ.λπ. Ορισμένοι ελεγκτές συνδέσμων δεν θα δοκιμάσουν για σπασμένους συνδέσμους, όπως σπασμένες συνδέσεις CSS. Για παράδειγμα, το Screaming Frog θα το κάνει μόνο αν έχετε την πληρωμένη έκδοση.

6. Εξυπηρετήστε τους πόρους από μια συνεπή διεύθυνση URL

Αυτό συμβαίνει συχνά σε μεγάλους ιστότοπους που έχουν πολλούς τομείς για περιεχόμενο και ενδέχεται να έχουν διπλό περιεχόμενο σε πολλές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, εκλέξτε ότι το λογότυπο στην αρχική σελίδα καλείται ως http://domain.com/images/logo.jpg, αλλά σε μια υποσελίδα, η εικόνα καλείται στη διεύθυνση http://images.domain.com/images/ logo.jpg. Σε αυτήν την περίπτωση, το αρχείο εικόνας είναι το ίδιο, αλλά καλείται από δύο διαφορετικές τοποθεσίες (domain.com! = Images.domain.com). Αυτό καθιστά δύσκολη την προσωρινή αποθήκευση επειδή ο περιηγητής δεν ξέρει ότι είναι το ίδιο αρχείο, επομένως πρόκειται να ζητήσει ένα άλλο αντίγραφό του από τον ξεχωριστό τομέα.

Αυτό συμβαίνει επίσης όταν χρησιμοποιείται ένα CDN (δίκτυο διανομής περιεχομένου) και ξεχνιέται πού φιλοξενούνται οι εικόνες του website. Μερικοί καλούνται από το CDN και ορισμένοι καλούνται από τον ίδιο κεντρικό υπολογιστή που χρησιμοποιούν, πριν ο ιστότοπος αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα CDN για εικόνες. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που καλεί τον ίδιο πόρο από δύο διαφορετικούς διακομιστές. Αυτές οι δύο διευθύνσεις URL:

http://static.ak.facebook.com/connect/xd_arbiter.php?version=27

https://s-static.ak.facebook.com/connect/xd_arbiter.php?version=27

έχουν το ίδιο περιεχόμενο, αλλά επειδή εξυπηρετούνται από δύο τοποθεσίες χάνεται 26,1kb. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε ιστοσελίδες του WordPress, όταν τα ανεπαρκή plugins φέρνουν τους δικούς τους πόρους, όπως η βιβλιοθήκη Jquery. Κάθε plugin προσπαθεί επίσης να φορτώσει το δικό του αντίγραφο βιβλιοθήκης γραμματοσειρών Ιστού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς και επιβράδυνση του χρόνου φόρτωσης.

7. Χρησιμοποιήστε την προσωρινή αποθήκευση του προγράμματος περιήγησης

Κρατήσαμε αυτό το tip τελευταίο, επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο εύκολο στην υλοποίηση. Μετά από όλη τη παραπάνω σκληρή δουλειά, αποφασίσαμε ότι χρειάζεστε ένα εύκολο tip! Μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ταχύτητα των επόμενων προβολών σελίδας κάνοντας χρήση της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι πως ο περιηγητής του χρήστη μπορεί να αναφέρει ένα αντίγραφο του αρχείου που είναι αποθηκευμένο τοπικά αντί να χρειάζεται να το κατεβάσει σε κάθε διεύθυνση URL που επισκέπτεται στον ιστότοπό σας. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη μείωση του χρόνου φόρτωσης στις επόμενες επισκέψεις και η προσωρινή αποθήκευση είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Για να εκτελέσετε την προσωρινή αποθήκευση του προγράμματος περιήγησης, θα πρέπει να καθορίσετε πόσο μπορεί να διαμείνει ένας πόρος στην προσωρινή μνήμη του χρήστη. Για παράδειγμα, τα αρχεία CSS συνήθως δεν τροποποιούνται πολύ συχνά, ώστε να μπορούν να κρατούνται για εβδομάδες ή περισσότερο, στην προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης, πριν να χρειαστεί να ενημερωθούν.

Για τους διακομιστές Apache, ρυθμίζουμε την ημερομηνία λήξης - δηλαδή τη μέγιστη ηλικία - στις κεφαλίδες HTTP που στέλνει ο διακομιστής στο πρόγραμμα περιήγησης, πριν από την αποστολή της ιστοσελίδας. Αυτό γίνεται προσθέτοντας τα όρια ηλικίας στο αρχείο .htaccess για κάθε τύπο πόρων, όπως εικόνες, html, CSS, Javascript κλπ.

Ακολουθεί παράδειγμα κώδικα σε έναν ιστότοπο με Apache server για να ορίσουμε όρια για το πόσο μπορεί να διαμείνει ένας πόρος στην προσωρινή μνήμη του χρήστη. Οι τιμές χρόνου είναι σε δευτερόλεπτα. Έτσι, για παράδειγμα, 2592000 δευτερόλεπτα είναι 30 ημέρες. Μπορείτε να προσαρμόσετε την τιμή σε ότι νομίζετε πως είναι καλύτερο για τους πόρους σας, ανάλογα με το πόσο συχνά αλλάζουν. Στον παρακάτω κώδικα, λέμε από προεπιλογή ότι οι πόροι αποθηκεύονται προσωρινά για 7 ημέρες, αλλά οι συγκεκριμένες αναφερόμενες ανά τύπο λήγουν σε 30 ημέρες (2592000 δευτερόλεπτα).

ExpiresActive On

ExpiresDefault "access plus 7 days"

ExpiresByType application/javascript A2592000

ExpiresByType application/x-javascript A2592000

ExpiresByType text/javascript A2592000

ExpiresByType text/html A2592000

ExpiresByType text/xml A2592000

ExpiresByType text/css A2592000

ExpiresByType text/plain A2592000

ExpiresByType image/gif A2592000

ExpiresByType image/jpg A2592000

ExpiresByType image/jpeg A2592000

ExpiresByType image/png A2592000

ExpiresByType application/x-shockwave-flash A2592000

Μετά την υλοποίηση αυτής της αλλαγής, μπορείτε να ελέγξετε τις κεφαλίδες απόκρισης του διακομιστή σας χρησιμοποιώντας τον Αναλυτή Κεφαλίδων HTTP. Η αλλαγή που αναζητάτε υπογραμμίζεται παρακάτω σε μια τυπική κεφαλίδα απόκρισης διακομιστή για την αρχική σελίδα του ιστότοπου που προσθέσαμε στον παραπάνω κώδικα :

HTTP/1.1 200 OK

Date: Mon, 26 Feb 2018 18:12:56 GMT

Server: Apache/2.4.29

Last-Modified: Mon, 26 Feb 2018 16:58:49 GMT

ETag: "14729-566206c90264e"

Accept-Ranges: bytes

Content-Length: 83753

Cache-Control: max-age=2592000

Expires: Mon, 26 Feb 2022 18:12:56 GMT

Vary: Accept-Encoding,Cookie,User-Agent

Connection: keep-alive

Pragma: public

Content-Type: text/html; charset=UTF-8

Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ένα ερωτηματικό (?) Σε διευθύνσεις URL, όπως http://www.domain.com/file.php?q=abc123 επειδή τα προγράμματα περιήγησης δεν θα αποθηκεύουν προσωρινά μια διεύθυνση URL που περιέχει μια συμβολοσειρά ερωτήματος, όπως αυτή υποδεικνύει έναν δυναμικό πόρο. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα προβληματικό για το WordPress και άλλα συστήματα CMS που χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μέθοδο σε Javascript και CSS πόρους. Συχνά μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας plugins όπως το W3 Total Cache, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, συνδυάζει το CSS & Javascript σε ένα αρχείο, το μειώνει και καταργεί τη συμβολοσειρά ερωτήματος.

Για IIS Servers, δείτε την σελίδα της Microsoft Expires Response Header.

Συμβουλή : Μείωση αναζητήσεων DNS

Χρειάζεται χρόνος για ένα πρόγραμμα περιήγησης να μετατρέψει ένα όνομα τομέα σε μια διεύθυνση IP. Επομένως, κάθε μοναδικό όνομα τομέα που αναφέρετε στη σελίδα σας για πόρους χρειάζεται να φορτώσετε τη σελίδα όπως CSS, Javascript κλπ. Και αυξάνετε την καθυστέρηση λόγω αναζήτησης DNS. Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα τομέα για τους πόρους της σελίδας σας όταν είναι δυνατό.

Περαιτέρω εκμάθηση

Αν θέλετε να εμβαθύνετε ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του χρόνου φόρτωσης σελίδας για κινητές συσκευές και να μάθετε γιατί η Google θέλει να φορτώνονται ιστότοποι για κινητά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ή λιγότερο, διαθέτουν έναν διαθέσιμο πόρο - δείτε το βίντεο Βελτιστοποίηση διαδρομής κριτικής απόδοσης, που συζητά το θέμα σε βάθος.

Η εφαρμογή των παραπάνω βημάτων θα επιστρέψει ορισμένες πραγματικά μεγάλες βελτιώσεις στην ταχύτητα του ιστότοπού σας. Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως η χρήση ενός δικτύου παροχής περιεχομένου (CDN), πιο γρήγορος διακομιστής απαντήσεων των αιτημάτων και ούτω καθεξής. Η αναζήτηση ταχύτητας είναι ένα έργο συνεχούς βελτίωσης που πραγματικά δεν έχει όρια, εκτός από το ότι πρέπει να εξισορροπήσετε το χρόνο και τα χρήματα που χρειάζονται για την απόδοση της επένδυσής σας στις μετατροπές και την αυξημένη κίνηση. Οι πιο γρήγορες τοποθεσίες φέρνουν περισσότερα χρήματα, αλλά μόνο εσείς γνωρίζετε το πως θα σχεδιάσετε την στρατηγική σας.

Καλή επιτυχία!



Επικοινήστε Μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Mobirise
Διεύθυνση

Διονυσίου Φαραζούλη 2Α
25100
Αίγιο

Επικοινωνία

Email: hello@webgurus.gr             
Phone 1:+30 697 323 0403            
Phone 2: +30 699 7166 003